top of page

                             Oslo

02

  Oslo ( mai demult Christiania, scris și Kristiania) este capitala și cea mai populată comună a Norvegiei. Are o populație de 590.041 de locuitori și o suprafață de 426,9 km². Împreună cu comunele provinciei Akershus formează o zonă metropolitană locuită de aproximativ 1,4 milioane de oameni. Comuna urbană Oslo și fylke Oslo sunt aceeași entitate.Comunele învecinate sunt: la vest, Bærum, la nord Ringerike, Lunner și Nittedal, la est Skedsmo și Lørenskog, la sud Enebakk,Ski și Oppegård, iar la sudvest peninsula Nesodden.

Cel mai înalt punct este Kirkeberget (629 m), care este totodată și cel mai nordic punct al orașului.Oslo este situat în capul fiordului Oslo. Fiordul se află în sudul orașului. În partea opusă se află dealuri și munți.Există 40 de insule pe teritoriul orașului, cea mai mare fiind Malmøya (0,56 km²). Oslo are 343 de lacuri, cel mai mare fiind Maridalsvannet (3,91 km²). Acesta îi este și sursa cea mai importantă de apă potabilă.Iarna este lungă și relativ rece. Temperaturi sub 0 °C pot fi întâlnite din septembrie până în mai, cu ianuarie drept cea mai friguroasă lună, cu temperatura medie de -4.3 °C. Cea mai joasă temperatură înregistrată la Oslo a fost -27,1 °C în ianuarie 1942.Nivelul mediu de precipitații este de 763 mm pe an, iernile fiind ceva mai uscate decât verile.

Locuri de vizitat

1.Viking Ship Museum .Vikingii  cand mureau nu puteau sa intre in pamant fara barca din dotare. Asa ca una dintre capeteniile de prin anul 800 a fost ingropata cu o barca vikinga ce s-a pastrat aproape intacta  11 secole.Pe langa vasul cu pricina, poti admira si alte obiecte din perioada respectiva .

2.Parcul VigelandUnul dintre locurile pe care trebuie neaparat sa le vizitati in Oslo este Parcul Vigeland. Este un parc unic care cuprinde peste 200 de sculpturi si 600 de figuri diferite din fier, granit, bronz sau otel toate acestea reprezentand modele in dimensiunea lor reala. Sunt proiectate si create de Gustav Vigeland fara ajutorul unor elevi sau ucenici. Prima sculptura creata a fost fantana construita in 1907. Aceasta este o creatie artistica deosebita, cu un mesaj uman care trebuie neaparat vazuta.

3.Kon Tiki Museum .Este expusa faimoasa pluta Kon-Tiki cu ajutorul careia faimosul explorator Thor Heyerdahl a realizat calatoria sa in Oceanul Pacific, pentru a demonstra ca cei dintai locuitori polinezieni ar fi putut sa strabata cei aproape 7.000 de km ce separa Peru de Polinezia, pe o pluta. O alta pluta a aceluiasi explorator, Ra II cu care acesta a realizat calatoria sa in Oceanul Atlantic, se poate gasi aici. In muzeu mai sunt expuse artefacte din expeditiile sale in Insula Pastelui, si o foarte interesanta colectie de descoperiri arheologice gasite in Insula Pastelui, Galapagos, Polinezia de Est si Peru.

4.Muzeul Fram. (Norvegiana: Frammuseet) este un muzeu construit in amintireaexplorarii norvegiene din zona polara. Este asezat pe peninsula Bygdøy din Oslo,Norvegia. Temele pe care acesta le aduce in vedere sunt explorarile polare norvegiene in general si cele trei mari exploratori norvegieni care au luat parte-Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup si Roald Amundsen. De asemenea, muzeul contine imagini ale faunei din regiunile polare, ce surprind animale ca ursi polari si pinguini.In centrul Muzeului Fram este expusa nava pe care a avut loc calatoria, Fram. Interiorul original este intact, iar vizitatorii pot intra inauntru ca sa il vada. Nava Fram a fost comandata, proiectata si construita de catre constructorul scotian-norvegian Colin Archer cu mentiuni provenite de la exploratorul Fridtjof Nansen, care a finantat constructia navei cu un mic ajutor venit de la guvernul Norvegiei in anul 1891.

5.Fiordului Oslo. Spre nordul orasului se ridica dealurile si muntii puternic impaduriti, cu Vf. Kirkeberget care este cel mai inalt, avand 629 m. Tot in aceasta zona se intind nu mai putin de 343 lacuri, cel mai mare fiind Lacul Maridalsvannet. Impreuna cu cele 40 de insule,  Malmoya, fiind cea mai mare, fac din Oslo orasul binecuvantat de un peisaj natural diversificat, chiar idilic, ceea ce-i confera o frumusete unica.

Pagina anterioară

                                        Următoarea pagină

Nicorici
Miruna Andreea
bottom of page