
Alte orașe ale Europei de Nord
Helsinki (sau Helsingfors în limba suedeză), este capitala și cel mai mare oraș a Finlandei. Orașul este situat în sudul țării, pe malul golfului Finic. Zona urbană Helsinki este formată din municipiul capitalei și orașele Espoo, Vantaa și Kauniainen. În total, are o populație de 1.159.211. Helsinki este destul de mic, dar, mai ales în vară, trepidant, având un aer nordic dar șieuropean.Intemeiat in 1550 de regele Suediei Gustav Vasa, ca centru comercial in estuarul Vantaa, orasul se dezvolta pe locul actual din 1640. Un mare incendiu ii provoaca serioase pagube in 1657. In timpul razboiului nordic, orasul este ocupat de trupele lui Petru cel Mare. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, la Helsinki se dezvolta traficul comercial maritim si constructia de nave. Este distrus in mare parte de un puternic incendiu izbucnit in 1808. In 1821 Helsinki este declarat capitala a Marelui Ducat Finlanda. Din 1919 orasul devine capitala Finlandei.


Reykjavík este capitala Islandei, cel mai mare oraș din această țară și capitala cea mai nordică din lume, fiind aflată foarte aproape de cercul polar. Se află în sud-vestul țării, în golful Faxaflói - o regiune cu multe peninsule, insule și strâmtori.
Se crede că prima așezare permanentă a unor populații scandinave în această zonă datează din anul 870 e.n. Legenda îi atribuie lui Ingólfur Arnarson alegerea acestui loc. Etimologia Reykjavík-ului se datorează multelor izvoare termale din jurul acestei regiuni, Reykjavík traducându-se prin „golful aburilor”.Ingolfur Arnarson, un fugar norvegian, a fost primul islandez mentionat oficial in anul 871 d.H. Conform mitului, acesta s-a stabilit in Golful Fumegand (Reykjavik-ul de astazi, denumit asa datorita aburilor eliberati din apele sale termale) dupa ce a naufragiat. Conform surselor scrise in secolul XII, acesta si-a construit ferma in Aðalstræti, in urma excavarilor fiind desoperita o asezare vikinga acolo.Secole de-a randul, Reykjavik-ul a ramas la stadiul de asezare constituia din ferme. In 1225, o importanta manastire augustina a fost cladita pe insula Viðey situata in largul Reykjavik-ului, fiind distrusa insa in timpul reformei protestante din secolul XVI.La inceputul secolului XVII, regele danez a instituit monopolul asupra comertului islandez, ceea ce a condus la infometare si stare economica proasta in intregul cuprins al Islandei. In incercarea de a depasi embargo-ul impus, seriful local Skúli Magnússon, parintele Reykjavik-ului, a ridicat fabrici de prelucrare si vopsire a lanei, in 1750.Reykjavik-ul a cunoscut un veritabil boom economic in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand pe teritoriul sau au stationat trupe americane si britanice, la Keflavik. Incepand cu anii '50, capitala islandeza a cunoscut prosperitatea, inaintand cu pasiune catre secolul XII. Astazi, printr-o ironie istorica, golful fumegand al vikingilor este cunoscut drept orasul fara fum.




Orașul, cunoscut înainte sub numele de Reval, a aparținut succesiv Ordinului Teutonic, care a ridicat aici fortificații, Danemarcei,Suediei, Rusiei, apoi a devenit capitala Estoniei în 1918. Ocupat de URSS în 1940, de Germania în 1941, apoi din nou de URSS din 1945 până în 1991. A fost foarte prosper de-a lungul istoriei, datorită poziției strategice pe care o are la Marea Baltică. Pentru o lungă perioadă de timp, și indiferent de stăpânirile politice, Tallinn a fost unul din orașele fruntașe ale Ligii Hanseatice, fiind simultan și un centru important al comerțului cu sare în Evul Mediu .Din 1991 încoace Tallinn s-a extins foarte mult, iar azi zona metropolitană cuprinde și localitățile Aegviidu și Paldiski. Zonele din afara orașului vechi s-au dezvoltat și ele, devenind cartiere moderne.Tallinn este recunoscut în ziua de astăzi drept centru tehnologic și de software alrepublicilor baltice. Cel de-al 47-lea concurs muzical al Euroviziunii a avut loc la Tallinn în ziua de 25 mai 2002.Centrul istoric din Tallinn a fost înscris în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.Tallinn și orașul Turku, Finlanda, au fost desemnate de către Parlamentul European drept Capitale Europene ale Culturii pentru anul 2011.


Riga (letonă Rīga) este capitala Letoniei, situatǎ pe malul Mǎrii Baltice, la gura de vǎrsare a râului Daugava, la 56°58' N - 24°8' E. Riga este cel mai mare oraș din Țǎrile Baltice, fiind un important centru cultural, educațional, financiar și politic din zonǎ.
Centrul istoric al orașului Riga a fost inclus în anul 1997 de cǎtre UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural mondial, iar orașul este remarcat în mod special pentru arhitectura lui în stil Art Nouveau (Jugendstil), putându-se compara din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona.Riga este amplasatǎ pe locul unei așezǎri antice a livonienilor, un trib antic fino-ugric, la confluența râurilor Daugava și Ridzene (în letonǎ: Rīdzene). Râul Ridzene era cunoscut la începuturi sub numele de Riga, într-un moment dat formând un port natural cunoscut drept Lacul Riga, dispǎrut în ziua de azi. Se considerǎ cǎ râul a împrumutat numele sǎu orașului. Cursul vechiul râu mai poate fi găsit urmărind străduțele Kalku și Ridzene din Vechea Rigă.Riga era descrisǎ de vizitatorii strǎini ai orașului ca "Paris al nordului", mai ales datorită frumuseții arhitecturii sale și a numeroaselor clădiri publice și private care fuseseră construite în stilul Art Nouveau.Aceastǎ perioadǎ de renaștere culturală, politicǎ și economicǎ a fost de scurtǎ duratǎ, orașul și întreaga țarǎ fiind ocupate în 1940 de Uniunea Sovieticǎ și de Germania Nazistăîntre anii 1941 – 1944. Germanii baltici au fost strǎmutați cu forța dupǎ 700 de ani de prezențǎ neîntreruptǎ în oraș. Ca urmare a rǎzboiului, sute de mii de letoni au pierit, sau au fugit în exil în toatǎ lumea. Letonia a pierdut o treime din populație.În 2001 Riga a sǎrbǎtorit 800 de ani de la întemeiere. La 29 martie 2004 Letonia a devenit membrǎ a NATO, iar la 1 mai 2004 Letonia a devenit membrǎ a UE.

Vilnius (în germană Wilna, în poloneză Wilno, în belarusă Vilnia) este capitala Lituaniei și a județului Vilnius cu 541.600 locuitori (2003) și este situat la granița cu Belarus.
Centrul vechi istoric din Vilnius a fost înscris în anul 1994 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.Vilnius a fost fondat în timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316, cu ajutorul coloniștilor germani, și este din 1323capitala Lituaniei.În timpul uniunii polonezo-lituaniene (1385-1569), Vilnius a cunoscut o influență poloneză. În același timp, acesta era cel mai important centru al culturii iudaice din Europa de Nord. În al doilea Război Nordic Vilnius a fost avariat de trupele suedeze.În 1920, orașul a fost anexat de Polonia ca urmare a războiului polono-lituanian, dar lituanienii încă priveau orașul ca o capitală a lor. În septembrie 1939 a fost ocupat de trupele sovietice. Între 1940 și 1990 a fost capitală a Republicii Sovietice Lituane, iar din 1990 a Republicii Lituania.Până la cel de Al Doilea Război Mondial, în Vilnius locuiau mulți polonezi.
În Vilnius își are sediul o arhiepiscopie catolică. Aici se află și o universitate, întemeiată în anul 1579.Vilnius a fost fondat în timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316, cu ajutorul coloniștilor germani, și este din 1323capitala Lituaniei.În timpul uniunii polonezo-lituaniene (1385-1569), Vilnius a cunoscut o influență poloneză. În același timp, acesta era cel mai important centru al culturii iudaice din Europa de Nord. În al doilea Război Nordic Vilnius a fost avariat de trupele suedeze.În 1920, orașul a fost anexat de Polonia ca urmare a războiului polono-lituanian, dar lituanienii încă priveau orașul ca o capitală a lor. În septembrie 1939 a fost ocupat de trupele sovietice. Între 1940 și 1990 a fost capitală a Republicii Sovietice Lituane, iar din 1990 a Republicii Lituania.Până la cel de Al Doilea Război Mondial, în Vilnius locuiau mulți polonezi.

