
Copenhaga

01
Copenhaga este capitala Danemarcei, fiind situată pe coasta orientală insulei Sjælland și în mica insulăAmager, față în față cu strâmtoarea Øresund. Orașele suedeze Malmö și Landskrona se află pe coasta opusă.Numele său din daneză, København (română Portul comercianților) amintește de poziția sa strategică la Marea Baltică.
Populația daneză a regiunii metropolitane a Copenhagăi este de 1.800.000 locuitori, din care o treime locuiește în localitateaFrederiksberg, o treime în comitatul Copenhaga, iar restul în celelalte localități din regiune. Regiunea Øresund, care se întinde din estul insulei Sjælland până în vestul provinciei Skåne (în Suedia), are o populație de 2.800.000 persoane.Populația daneză a regiunii metropolitane a Copenhagăi este de 1.800.000 locuitori, din care o treime locuiește în localitateaFrederiksberg, o treime în comitatul Copenhaga, iar restul în celelalte localități din regiune. Regiunea Øresund, care se întinde din estul insulei Sjælland până în vestul provinciei Skåne (în Suedia), are o populație de 2.800.000 persoane.
Locuri de vizitat
1.Mica Sirenă, emblemă a oraşului Această statuie din bronz a fost aşezată pe 23 august 1913 pe o stâncă în golful capitalei daneze, lângă Kastellet, citadela în formă de stea din Copenhaga.Cu o înălţime de 1,25 metri, statuia a devenit simbolul oraşului şi chiar al ţării, după modelul Turnului Eiffel şi al Statuii Libertăţii.În basmul publicat de Hans Christian Andersen în 1837, sirena se îndrăgosteşte de un prinţ pe care l-a salvat de la înec. Însă, pentru a putea să trăiască alături de el, ea trebuie să se transforme într-o tânără fată şi să renunţe la viaţa ei şi la coada de peşte, pentru a primi o pereche de picioare. Prinţul s-a căsătorit în cele din urmă cu altcineva, iar sirena rămâne cu inima frântă, se aruncă în mare şi moare.

2.Muzeul National Danez. Nu putem părăsi domeniul artelor fără a vizita Muzeul Naţional Danez care îşi plimbă vizitatorii prin istoria, geografia şi etnografia ţării, de la vikingi până în perioada barocă, sau grandioasa expoziţie în aer liber, Frilandsmuseet, oficial tot o secţie a Muzeului Naţional, unde sunt expuse obiecte tradiţionale aduse din toate regiunile Danemarcei. Unicitatea acestei expoziţii este dată de faptul că piesele sale sunt răspândite într-un imens parc, în care sunt amenjate vreo 25 de grădini şi unde pasc cirezi şi turme de animale domestice din rase vechi, daneze.

3. Frilandsmuseet. Sau cu alte cuvinte un fel de muzeul satului. Este unul dintre cele mai vechi muzee de acest fel din lume. Muzeul cuprinde clădiri rurale din diferite părți ale Danemarcei , Insulele Feroe și fostele provincii daneze Skåne , Halland și Schleswig deSud (în plus față de clădirile Smaland menite să ilustreze diferite tipuri de clădiri lipsă). Clădirile sunt aranjate ca atunci când au fost locuite de fermieri , artizani din mediul rural sau persoane de mărfuri și arată viața de zi cu zi daneză prin poveste cu firide , unelte, saboți și decorațiuni. Acesta oferă o imagine echilibrată a vieții de zi cu zi din Danemarca , în perioada 1650 - 1940 . Pe terenurile care pasc animalele din vechile rase daneze: miei, iezi, gâște, rațe, cai și vaci.

4. Tivoli Gardens. Desi nu sunt un impatimit al parcurilor de distractii, trebuie sa spun cu mana pe inima ca in Tivoli chiar ai ce vedea. Nu degeaba atrage in jurul a 4 milioane de vizitatori anual (atat a facut in 2012). Este al doilea ca vechime din lume, fiind deschis in 1843!!! Primul e tot in Danemarca.Unul din renumiții vizitatori de atunci a fost chiar bine cunoscutul scriitor de povești Hans Christian Andersen, care a fost plăcut impresionat de acest loc de distracții

5. Strøget. Este cea mai lunga artera comerciala pietonala din Europa. Strada pleaca de la primarie si ajunge la Kongens Nytorv (ny=nou, torv=piata, kongen=rege).Strøget este o celebra stradă pietonală din interiorul orașului Copenhaga , ceea ce duce la Piața Primăriei și are o lungime de aproximativ 1.1 km. Stroget este numele comun pentru linia, care include cinci străzi Frederiksberggade Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv și Østergade.Stroget este fie prima sau cea mai lungă stradă pietonală din lume; Stroget a fost cea mai lungă stradă pietonală din lume, deschisa în 1962 , dar a fost depășită.Dar este încă una dintre cele mai lungi zone pietonale din Europa.


Următoarea pagină